Reanimeren

Driekwart Nederlanders kan niet reanimeren: ‘Dat is ernstig’

Nederlanders weten nog steeds niet goed wat ze moeten doen als iemand een hartstilstand krijgt. Bijna driekwart heeft te weinig kennis over reanimatie, blijkt uit onderzoek in opdracht van het Rode Kruis.

In vergelijking met twee jaar geleden is er niets veranderd. Volgens het Rode Kruis is het van groot belang dat hier verandering in komt en dat mensen een reanimatiecursus gaan volgen.

‘Dit is ernstig’

De kennis van over het gebruik van een automatische externe defibrillator (AED), is wel iets toegenomen. In totaal 80 procent weet wat een AED is. Dat was twee jaar geleden 76 procent. Een kwart van de Nederlanders weet hoe het apparaat werkt.

“De lage kennis over reanimatie is ernstig. Het is van levensbelang dat Nederlanders massaal leren reanimeren en de AED leren te bedienen”, zegt Gijs de Vries, directeur van het Nederlandse Rode Kruis. “Als binnen 6 minuten wordt gestart met reanimatie en de AED wordt gebruikt, dan stijgt de overlevingskans van een slachtoffer aanzienlijk. We roepen dan ook iedereen op een reanimatiecursus te doen.”

Mensenlevens kunnen gered worden

Mensen met een reanimatiediploma kunnen zich opgeven bij de Hartstichting als vrijwillige hulpverlener.  Als er dan iemand bij jou in de buurt een hartstilstand krijgt, ontvang je een sms’je met daarin de plaats van het ongeval. Dat gaat automatisch als een 112-melding binnenkomt.

De stichting meldde vorig jaar dat er zeker 2000 mensenlevens per jaar gered kunnen worden als ze 40.000 extra vrijwilligers zouden hebben.

Doe mee!

Geef je nu op voor een reanimatiecursus en weet wat je moet doen! Een cursus duurt een paar uur. Kijk bijvoorbeeld op de website van het Rode Kruis of de hartstichting voor een cursus bij u in de buurt. Als je in de omgeving Kampen-IJsselmuiden woont mag je het contactformulier gebruiken dan stuur ik je wat informatie toe over het cursusaanbod in deze regio. De cursus bij het Rode Kruis Kampen-IJsselmuiden kost slechts €25p.p.!

Bron: rtl nieuws mei 2017