Icd/Pacemaker

Pacemaker / ICD /CRT

Indien u een hartritmestoornis heeft, kan uw cardioloog ervoor kiezen een pacemaker, ICD of CRT-pacemaker bij u te implanteren. Hieronder leggen wij u uit hoe deze implanteerbare apparaten werken.

ICD

Plotse dood is een van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland. Bijna een op de vijf Nederlanders overlijdt plotseling, vaak komt dit door het hart. Bij een deel van deze patiënten was al sprake van een verhoogd risico op plotse dood. Patiënten met een groot doorgemaakt hartinfarct hebben een verhoogd risico op plotse dood. Ook patiënten met een matige tot slechte hartspierfunctie (cardiomyopathie) en patiënten met specifieke erfelijke (genetische) afwijkingen hebben een verhoogd risico op plotse dood. Bij veel patiënten is plotse dood te voorkomen met behulp van een ICD. De ICD geeft bij detectie van een ernstige hartritmestoornis een reeks snelle pulsen af, of een of meerdere elektrische shocks, waardoor het hartritme vrijwel altijd herstelt.

Patiënten met kamerritmestoornissen en patiënten met een sterk verhoogd risico op hartritmestoornissen en plotse dood krijgen een ICD.

Pacemaker

Een pacemaker is een klein apparaatje om de regelmaat van het hartritme te bewaken en te sturen. Patiënten met bepaalde hartritmestoornissen komen in aanmerking voor de implantatie van een pacemaker. Een pacemaker is nodig wanneer een hart niet goed elektrisch geleidt, waardoor de hartslag te traag wordt. Ook kan een pacemaker geplaatst worden na een hisbundelablatie. Dit is een ingreep die patiënten soms krijgen wanneer zij veel klachten hebben van boezemfibrilleren.

Bij het plaatsen van een pacemaker wordt een draad door de ader in de kamer en/of de boezem van het hart geplaatst en aangesloten aan een pacemaker die onder de huid wordt geplaatst. Deze techniek heeft zich in de loop van de afgelopen 50 jaar ontwikkeld tot een uiterst betrouwbare behandeling. De pacemakertechniek vormde de basis voor nieuwe technologische ontwikkelingen. Een voorbeeld hiervan is de ICD (implanteerbare cardiale defribillator), die geplaatst wordt om plotse dood te voorkomen. Een ander voorbeeld is de resynchronisatie therapie (CRT) voor behandeling van patiënten met hartfalen.

Bron: www.hartlongcentrum.nl

Voor meer informatie over de ICD en Pacemaker verwijs ik u graag door naar: www.stin.nl