Reanimeren met ICD?

Mag je iemand met een Icd reanimeren?

Ja, dat mag. Wacht wel eerst twee schokken van de ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator) af. Een ICD registreert het hartritme en herkend een hartstilstand. Meestal is er sprake van kamerfibrilleren (zeer snelle en chaotische prikkeling van de kamers). De hartkamers trekken niet meer samen en de bloedsomloop ligt stil. De patiënt wordt duizelig en verliest het bewustzijn. Er is sprake van een hartstilstand. Een ICD reageert bij een levensbedreigende ritmestoornis van de kamers vrijwel onmiddellijk als hij een abnormaal snel kamerritme (tachycardie) of kamerfibrilleren signaleert. Binnen 15 seconden geeft de ICD een schok. Indien nodig wordt dit met tussenpozen van 10 tot 15 seconden herhaald. Meestal is het hartritme na 1 of 2 schokken weer normaal. Geeft de ICD binnen een minuut geen schokken, wacht dan niet langer af. Bel 112 of laat iemand anders dit doen en vraag om een ambulance. Start onmiddellijk met reanimeren. Als tijdens het reanimeren de ICD een schok geeft, dan voel je alleen een lichte tinteling. Ook een AED (automatische externe defibrillator) mag gebruikt worden bij iemand met een ICD. Is er een AED in de buurt vraag dan altijd of iemand deze ophaalt, of haal de AED zelf op als je alleen bent en zeker weet dat de AED vlakbij is. Bij het gebruik van de AED zijn twee dingen belangrijk:

1. Plak de elektrodepads enkele centimeters onder of naast de ICD. Houd het AED-apparaat minimaal 15 centimeter verwijderd van de ICD.

2. Vertel het ambulancepersoneel dat de patiënt een ICD heeft en met een AED is behandeld. Door de behandeling met de AED is het namelijk mogelijk dat de instellingen van de ICD gewijzigd is of dat de ICD is beschadigd.

Mag je met een ICD iemand anders reanimeren?

Jazeker mag dat maar denk wel aan de hersteltijd na het plaatsen of vervangen van de ICD. Reanimeren is zwaar werk.

Opmerking: Zou een ICD-drager gebruik willen maken van een AED om iemand anders te reanimeren dan kan hij dat zonder problemen doen.

Bron: www.stin.nl en www.hartenvaatgroep.nl